THE HUNGRY HISTORIAN
Sinds 2010 schrijf ik over de geschiedenis van koken en eten. Aan de hand van historische recepten duik ik in de culinaire tradities van met name de negentiende en twintigste eeuw.
Croquetje
Over het lange en best culinaire leven van mijn oma Nel-Mémé. Het recept is voor croquetten en komt van haar favoriete kookschrijver Werumeus Buning.
Vlaai
Over de Limburgse claim op vlaai, de met vlaaien gedekte daken van Breugel en de thuisbak op de boerderij. Het recept is voor linzenvlaai (zónder peulvruchten)
Fisherman’s Friend
Over subsistence living op een klein Bretons eiland, stoere zeelieden en een pluim van Generaal De Gaulle. Het recept is voor cotriade met eucalyptus.
Februari-feesten
Over obscure feestdagen in februari: Imbolc, St. Brigid’s Day, Maria Lichtmis. Het recept is voor boxty, een pannenkoek die ik wél lust. Met als toetje een AI-experiment.
Le Cuisinier François
Over de zeventiende-eeuwse Franse hofkeuken en de opmars van topkok François Pierre la Varenne, auteur van het succesvolle standaardwerk Le Cuisinier François. En jawel, dat boek noemde hij naar zichzelf. Het recept is voor sliptongetjes gevuld met duxelles.
Chocolat à l’Ancienne
Over de aartsgourmand Brillat Savarin en chocolademelk als superfood avant la lettre, liefst gemaakt met de chocolade van de Parijse chocolatier Sulpice Debauve. Het recept is, hoe kan het ook anders, voor een historisch verantwoorde chocolademelk.
Les Economies de Popote
Over het inrichten van publieke ruimte en crisiskoken met de firma Liebig & Co, fabrikant van vleeschextract, bouillonpoeder en corned beef. Het recept is voor gevulde eieren met champignons onder een dekentje van gelei.
Le Manoir de Saint Germain
Over ons ‘ik vertrekje’ naar het binnenland van Bretagne. Deze keer alleen een status update, géén recept.
Driekoningenbrood
Over lang uitgestorven festiviteiten en (deels enigszins problematische) gebruiken rondom het Driekoningenfeest, inclusief het ‘zingen met de ster’, ‘kaarsjesspringen’ en spelen van het ‘koningsspel’. Het recept is voor een niet geheel historisch verantwoord driekoningenbrood.
Hollandse zindelijkheid, Spaanse morsigheid?
Over de ooit nogal tegenvallende Hollandse waardering voor de Spaanse keuken en hygiëne - en de rehabilitatie van de paella vanaf de jaren 1960. Deze keer geen recept (maar wel een link naar de fantastische sopa de ajo van Onno Kleyn).
Alle appels de boom in
Over waarom we allemaal de terugkeer van de (biologische) hoogstamboomgaard zouden moeten promoten, niet alleen uit historisch besef en om onze smaakpapillen te plezieren, maar ook om het ecologische voordeel dat deze appelteelt biedt. Het recept is voor gevulde appels uit de oven en komt uit het kookboek van de Haagse huishoudschool.
De oliebollen van Martine
Over mijn heldin Martine Wittop Koning, huishoudschoollerares, theosofe, alcoholbestrijdster, vegetariër én koningin van het crisis-koken. Het recept is op deze oudejaarsdag uiteraard voor oliebollen en afkomstig uit het Winterboekje van Calvé-Delft.
Bakken en braden met Barbie
Over het bestrijden van klein winters leed met behulp van 'Bakken en braden met Barbie', een family treasure uit 1966 vol moralistische verhaaltjes en rare recepten, uit het Engels vertaald door niemand minder dan Mies Bouhuys. Het recept is voor 'Barbie's beroemde appelbroodjes'.
Roosvicee
Over de lang erkende medicinale eigenschappen van de rozenbottel en het lumineuze idee om er een kinderdrankje van te brouwen. Het recept is - uiteraard - voor rozenbottelsiroop.
Tafelzuur
Over de geschiedenis van Amsterdams tafelzuur en de joodse 'augurkiesmannen' die het uitventten. Het recept is voor de zout-zure komkommers van oma Carmela.
Le temps de cerises
Over de kersentaart als ultieme culinaire test voor aanstaande bruiden. Het recept komt van de volmaakte en zuinige keukenmeid Aaltje en dateert uit 1804.
Een vakantie. Een idee. Een blog
Over de geboorte van dit blog (iets met tijdelijke werkloosheid en zelfbeklag).